Cara Buat Website dengan Mudah (Part 2)

CARA CARA BUAT WEBSITE DENGAN MUDAH (Part 2)

MARCH 6, 2018 BY NADZMI HAKIM

Haaa ini adalah sambungan article yang ditulis oleh admin sebelum ni. Pada artikel ni admin akan sambung step yang tergantung sepi sebentar tadi.

Admin akan terangkan dengan detail dan akan cuba bagi koang semua faham okay ? Jadi mari kita teruskan pengembaraan dalam membina sebuah website.

LANGKAH 3: SET UP & CUSTOMIZE LAMAN ANDA

Sebaik sahaja anda telah membeli Domain Name anda dan tetapkan hosting, anda dah dekat nak siap dah. Senang je kan ?

Kini tiba masanya untuk mendapatkan laman web anda. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah install WordPress ke domain anda.

Terdapat dua cara yang digunakan untuk install WordPress.

GUNAKAN ONE CLICK INSTALLATION

Hampir setiap syarikat hosting yang boleh dipercayai dan mantap telah integrated one-click installation untuk WordPress, yang menjadikan kerja anda lebih mudah.

Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost atau mana-mana syarikat hosting lain, anda harus mencari "one-click- installation" pada panel kawalan akaun anda.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti.

1) Log masuk ke akaun hosting anda.

2) Pergi ke panel kawalan anda.

3) Cari ikon "WordPress" atau "Website".

4) Pilih domain di mana anda mahu install website anda.

5) Klik "install now" dan anda akan mendapat akses ke website WordPress baru anda.

MANUAL INSTALL (jika perlu)

Sesetengah syarikat hosting tidak menyediakan one-click installation untuk WordPress, jadi nak taknak anda tidak mempunyai pilihan lain untuk memasang WordPress secara manual.

Lihat panduan manual ini di bawah untuk rujukan anda:

1) Download WordPress disini: https://wordpress.org/download

2) Buat folder baru di desktop anda dan unzip WordPress di dalamnya

3) Cari fail bernama wp-config- sample.php dan rename semula kepada: wp-config.php

4) Sekarang buka wp-config.php (dengan notepad misalnya) dan isikan baris berikut:

> ('DB_NAME', 'database_name_here'); - Nama pangkalan data (jika anda tidak tahu, tanya hal ini pada hosting support anda)

> ('DB_USER', 'username_here'); - Username hosting anda

> ('DB_PASSWORD', 'password_here'); - Password hosting anda

Save file berikut bila anda sudah melengkapkannnya.

5) Sekarang log in ke ftp hosting anda (download FileZilla untuk itu). Alamat FTP biasanya ftp.yourdomain.com, username dan password adalah sama seperti yang anda gunakan untuk mendaftar pada host anda.

6) Jika terdapat sebarang fail bernama "indeks" - padamnya. Selepas itu upload semua fail dari folder WordPress anda ke server FTP anda. Anda boleh menggunakan fungsi "drag n drop" dalam FileZilla.

7) Setelah selesai, pergi URL: yourdomain.com/wp-admin/install.php

Ini adalah paparan yang anda akan lihat:

Anda hanya perlu isi form tersebut dan siap.

Memilih Theme / Template untuk laman web anda

Sebaik sahaja anda berjaya install WordPress ke domain anda, anda akan melihat satu website yang sangat basic tapi kemas dan teratur seperti gambar dibawah:

Tapi siapa je yang nak website dia sama dengan orang lain kan ? Kalau tanya admin, admin pun taknak.

Itulah sebabnya anda memerlukan Theme (tema) – satu design template yang memberitahu WordPress bagaimana laman web anda sepatutnya dilihat. Lihat contoh di bawah:

Meh admin bagitahu cara untuk mencari tema yang anda suka:

1. Log in ke dashboard WordPress anda

Jika anda tidak pasti bagaimana, taipkan: https://yoursite.com/wp-admin (ganti "yoursite" dengan domain anda).

Dashboard WordPress akan kelihatan seperti dibawah:

Semuanya sudah dilabelkan khas untuk anda. Sekiranya anda berasa agak terharu, jangan menangis. Admin mula mula pun hampir nak menangis sebab terharu.

Admin akan menunjukkan kepada anda langkah seterusnya.

Akses Theme secara PERCUMA

Sebaik sahaja anda berada di dashboard, anda mempunyai akses kepada lebih 1500 theme secara percuma! Lihat di bar sisi untuk "Appereance", kemudian klik "Theme".

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih profesional atau elegan daripada apa yang anda dapati di sini, anda boleh search ThemeForest.net di mana terdapat pelbagai theme untuk dipilih dari pelbagai kos.

Tetapi sebelum anda berbuat demikian, admin mencadangkan anda sekurang-kurangnya cuba menghabiskan beberapa lama untuk melayari theme percuma..

Kebanyakan theme ni walapun percuma, designnya tetap profesional dan cantik. Jadi admin ingatkan sekali agar lagi anda tidak abaikan free theme tersebut.

Seperti yang anda lihat di atas, install new theme untuk website adalah sangat mudah.

Anda boleh mencari kata kunci tertentu dan / atau menggunakan penapis untuk mencari tema yang sesuai dengan gaya anda. Mencari tema yang sempurna boleh mengambil sedikit masa, tetapi ia berbaloi..

Anda juga perlu mencari tema yang "responsive", kerana theme ini akan kelihatan baik pada mana-mana mobile device.

Install new theme

Sebaik sahaja anda telah jumpa theme yang anda suka, install semudah abc. Anda hanya perlu klik "Install" diikuti dengan "Activate".

Gambar di atas menunjukkan contoh install theme

PERINGATAN: Menukar tema tidak akan memadamkan post, page dan kandungan sebelumnya. Anda boleh menukar tema seberapa banyak kali yang anda mahu tanpa perlu risau tentang kehilangan apa yang telah anda buat.

Bagaimanakah saya menambah content dan membuat page baru?

Dengan siapnya install theme, anda sudah bersedia untuk mula membuat content. Mari kita lalui beberapa perkara asas:

Menambah dan mengedit halaman

Anda inginkan page "Services" atau "About me" (seperti yang saya ada pada menu saya di bahagian atas laman web)?

1. Lihat pada sidebar dalam dashboard WordPress untuk "Page" -> "Add New".

2. Sebaik sahaja anda klik, anda akan melihat skrin yang mungkin kelihatan seperti apa yang anda selalu lihat di Microsoft Word. Tambah teks, imej dan banyak lagi untuk membina website yang anda mahu, save apabila anda selesai.

Menambah halaman ke menu

Sekiranya anda mahu page baru anda dihubungkan ke navigation bar, anda hanya perlu ikut step dibawah ni.

1. Save sebarang perubahan yang telah anda buat dengan hanya klik pada "Update"

2. Klik "Appearance" -> "Menu" di sidebar Dashboard WordPress

3. Cari page yang anda buat dan tambahkannya ke senarai dengan klik pada checkbox di sebelahnya dan kemudian "Add to Menu". Anda boleh rujuk contoh dibawah.

Menambah dan edit post

Jika anda ingin menambah blog ke laman web anda, anda boleh menggunakan kategori yang
berbeza.
Katakan anda mahu membuat kategori bernama “Blog”.
Untuk berbuat demikian, tambahkannya ke menu anda dan mula membuat post.
Inilah yang perlu anda lakukan:

a. Buat kategori baru dengan pergi ke “Pos -> Kategori”
Atau
b. Pergi ke “Post -> Add New”. Sebaik sahaja anda selesai menulis post blog anda, anda
perlu menambah kategori yang tepat untuknya
c. Sebaik sahaja anda telah mencipta kategori anda, tambahkannya ke menu dan siap.

Penyesuaian & pernambahbaikan yang tidak berkesudahan
Dalam seksyen ini admin akan bagitahun beberapa perkara asas yang akan membantu anda
untuk improve website anda.

Menukar Tajuk dan Tagline Anda

Page title menerangkan apa yang anda tawarkan kepada pengunjung website anda.

Pengunjung juga sebahagian besar daripada cara search engine menentukan kedudukan
anda, jadi anda perlu memastikan mereka dapat keyword yang anda sasarkan
Anda harus menggunakan tajuk yang unik pada setiap page website anda. Contohnya, Tajuk
headline admin adalah “Cara Membuat Laman Web dengan mudah”.
Taglines biasanya ditambah pada akhir tajuk di setiap halaman. Tagline website admin
adalah “Step By Step Guide”

Untuk menukar tajuk headline dan tagline di website anda, pergi ke “Setting -> General” dan
isikan form seperti di bawah:

1. Pergi ke “Settings -> Discussion” dan untick “Allow people to post comment on new
articles”

Hide Komen untuk Posts & Pages
Sesetengah laman web (kebanyakan perniagaan / organisasi) tidak mahu pengunjung
mengulas atau komen pada halaman mereka.

Berikut ialah cara menutup komen di halaman WordPress:

1. Semasa anda menulis new page, klik “Screen Option” di sudut kanan atas.
2. Klik kotak “Discussion”. Kotak “Allow Comments” akan muncul di bahagian bawah.
3. Untick “Allow Comments”.

Kalau nak hide komen di setiap halaman baru secara default macam mana pula?

1. Pergi ke “Settings -> Discussion” dan untick “Allow people to post comment on new
articles”

Menetapkan Halaman Depan Statik

Sesetengah orang mengatakan mereka mempunyai masalah kerana homepage mereka
kelihatan seperti blog. Anda boleh membetulkannya dengan membuat homepage anda
“static”.

Static page adalah halaman yang tidak berubah. Tidak seperti blog, di mana artikel baru
akan muncul di bahagian atas setiap kali anda update artikel.
Statik page akan menunjukkan kandungan yang sama setiap kali seseorang datang ke
website ini – contoh seperti homepage yang telah anda buat.
Untuk menyediakan halaman hadapan statik:

1. Pergi ke “Setting -> Reading”
2. Pilih static page yang telah anda buat. “Front page” menandakan homepage anda, “Post
page” adalah halaman depan blog anda (jika seluruh laman web anda bukan blog).

Sekiranya anda tidak memilih static page anda sendiri, WordPress akan mengambil post
terbaru anda dan menunjukkannya di homepage anda.

Editing sidebar

Kebanyakan theme WordPress mempunyai sidebar di sebelah kanan (dalam beberapa kes di
sebelah kiri).
Jika anda ingin hidekan sidebar atau edit item yang anda tidak perlukan seperti “Kategori”,
“Meta” dan “Archives” yang jarang digunakan, inilah caranya:
1. Pergi ke “Appearance -> Widget” di Dashboard WordPress.

2. Dari sini, anda boleh menggunakan drag and drop untuk menambah “boxes” yang
berbeza ke sidebar anda, atau mengeluarkan item yang anda tidak mahu.
Terdapat juga “HTML boxes” – teks boxes di mana anda boleh menggunakan kod HTML.

Memasang Plugin untuk Dapatkan Lebih daripada WordPress

Apakah itu plugin?

“Plugin” adalah extensions yang dibina untuk tambah keupayaan WordPress, menambahkan
ciri dan fungsi ke website anda.
Mereka adalah shortcut untuk mendapatkan apa yang anda inginkan pada website anda.
Anda boleh menggunakan plugin untuk melakukan segala-galanya daripada menambah
gallery photo dan submission form untuk menambah baik website anda serta membuat
online store.

Bagaimana nak pasang Plugin baru?

Untuk install plugin, pergi ke “Plugins” dan mula mencari.
Admin nak ingat bahawa terdapat lebih 25,000 plugin PERCUMA yang berlainan, jadi anda
mempunyai banyak plugin untuk dipilih!
Installation plugin adalah sangat mudah – sebaik sahaja anda mencari plugin yang anda suka,
hanya klik “Install”.
Untuk menjimatkan masa anda, admin telah senaraikan plugin yang paling popular dan sangat berguna oleh webmaster :

1)Contact form 7

Website admin mempunyai contact form pada halaman About Me.

Antara ciri-ciri yang dimiliki ianya boleh mengisi borang dan menghantar e-mel tanpa log in.
Nice kan ? Jika anda mahu melakukan sesuatu yang serupa, pasti anda install plugin ni.

2) Yoast SEO for WordPress

Sekiranya anda ingin membuat laman web WordPress anda lebih mesra SEO, inilah plugin
yang anda mesti install. Ia percuma dan menggagumkan.

Anda akan dapat edit tagline anda, meta description dan banyak lagi, semuanya dapat
dibuat dari page itu sendiri.

3) Google Analytics

Berminat untuk menjejaki pelawat / trafik anda dan tingkah laku mereka?
Cuma install plugin ni, sambungkannya dengan akaun Google anda dan siap.

Kesimpulan

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah dalam panduan ini, anda seharus sudah
mempunyai website WordPress yang berfungsi sepenuhnya. Tak susah sangat pun kan?

Seperti yang admin sebutkan tadi, WordPress sangat disesuaikan.

Sekiranya anda ingin benar-benar menguasai WordPress, jangan lupa untuk untuk lakukan
sedikit research atau anda boleh ajukan soalan kepada kami.

Akhir sekali, jangan lupa teruskan improve website anda.

Kepada yang baru nak cuba, admin dah share tips dan cara untuk korang semua. 

Terima kasih kerana sudi luangkan masa bersama admin, semoga berjumpa lagi di post yang lain.